Volkswagens eldrivna kompakt-SUV ID.4 – räckvidd upp till 500 km

Tidigare i månaden började Volkswagen avslöja fler detaljer om nästa nya elbil efter små-elbilen Volkswagen ID.3. Det blir en betydligt större elbil än ID.3 i form av en kompakt SUV, men troligtvis inte den största. Konceptprogrammet inom ID skvallrar om större bilar, bland annat denna familje-kombi.

Bilen får namnet Volkswagen ID.4 och kommer ha en räckvidd på upp till 500 km. Volkswagens plattform för elbilar finns i tre utföranden och för att nå maximal räckvidd på 500 km krävs troligtvis det stora batteripaketet på 77 kWh. Motsvarande räckvidd för den något mindre Volkswagen ID.3 med samma batteripaket är upp till 550 km.

Från start levereras ID.4 endast med bakhjulsdrift. Fyrhjulsdriften kommer i ett senare skede. Prioriteringen faller sig dock fullt naturlig. När ID.4 lanseras har VW redan igång produktionen för bakhjulsdrivna drivlinan genom ID.3 vilket borde ge en enklare uppstart.

Volkswagen lyfter i presentationen av ID.4 fram den aerodynamiska karossen vilken man menar är perfekt utformad för en effektiv elbil. Den elektriska drivlinan har också möjliggjort en lång hjulbas vilket ger en förvånansvärd stor rymd i bilen.

Kupén beskrivs som ljus och luftig. Här finns utrymme för bra sittkomfort till alla bilens passagerare. Förarplatsen beskriver Volkswagen som välstrukturerad, med pekkänsliga reglage och intelligent röststyrning.

Produktionsversionen av ID.4 visas i slutet på detta året

Den produktionsklara modellen av Volkswagen ID.4 kommer Volkswagen visas upp senare i år. Vi kan dock räkna med att lite kommer avvika sig mellan dessa tigerkamouflerade bilderna. Så var det nämligen för ID.3.

Tillverkningen kommer att ske i tyska Zwickau och Volkswagen stoltserar med en helt koldioxidneutral tillverkning genom hela produktionskedjan. Till slutet på 2025 räknar Volkswagen med att ha en årlig produktion på 1,5 miljoner elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.