Volkswagens banbrytande produktion gör batterier till elbilar billigare

Nya processen använder stora rullpressar.

Volkswagens dotterbolag PowerCo ska vid flera nya produktionsanläggningar tillverka batterier till koncernens elbilar. Nu berättar PowerCo att man kommer använda en helt ny teknik vid tillverkningen av battericellerna.

De ska göra produktionen betydligt mer effektiv och mer hållbar. Tekniken minskar energiförbrukningen med runt 30 procent, visar de första testerna. Resultatet blir nya besparingar som kommer göra lågt prissatta elbilar som Volkswagen ID.2 möjliga.

När batterier produceras idag blandas batterimaterialen med tillsatser och flytande lösningsmedel till en trögflytande sörja i en första process. Detta smetas sedan ut på folier av koppar eller aluminium, och torkas sedan upp i ytterligare en process.

Den nya metoden som PowerCo nu kommer använda kallas för torrbeläggning. Istället för att tillsätta vätska ska man istället applicera batterimaterialen direkt på folien. Det innebär att man kan ta bort två av fyra processteg vid elektrodproduktionen.

Istället applicerar man batterimaterialen i en pulverlackeringsliknande process. Det skapar ett jämt och fint lager på folien, ungefär lika tunt som ett hårstrå. Det garanterar ett batteri med bra energitäthet och lång livscykeln, som dessutom förbättrar batteriets snabbladdningsförmåga.

Utveckling av torrbeläggning vid PowerCo-laboratorier. Pressbild: PowerCo.

Hela processen kan dessutom genomföras i en stor rullpress och frigör golvyta i fabriken med upp till 15 procent. I en batterifabrik med en årlig produktionskapacitet på 20 GWh innebär processen också en enorm energibesparing motsvarande den årliga elkonsumtionen av 40 000 hem, då man inte längre behöver de enorma och energikrävande torkugnarna.

Frank Blome, VD för PowerCo menar att detta produktionsgenombrottet är lika stort som solid state-cellen som många tillverkare jagar som den ”heliga graalen” till framtidens batterier.

– Torrbeläggningen är för produktionen en riktig ”game changer”. Om det skalas upp framgångsrikt kommer det att ge oss en unik position på marknaden och tydliga konkurrensfördelar, kommenterar Frank Blome.

Volkswagen är inte ensamma om metoden. Även Tesla har en snarlik process där man producerar sina egenutvecklade 4680-celler genom torrbeläggning.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.