Volkswagen visar självkörande teknik på maskerad ID. BUZZ

Volkswagens nytolkning av den den klassiska folkabussen kommer nästa år i eldriven version under namnet ID. BUZZ. Minibussen kommer både som en passagerar- och en transportversion och är utvecklad av Volkswagen Transportbilar.

Det tidiga konceptet väckte stor glädje, nostalgi och habegär. Nu får vi se en maskerad version av bilen i samband med att Volkswagen visar upp arbetet självkörande fordon på bilmässan i München. Och visst kan man ana likheter med det glada konceptet?

Samarbetspartnern för den självkörande tekniken är Argo AI. Genom kameror, radar och lidar monterade på testfordonet håller man på att utveckla systemet. Det inkluderar kartor, hård- och mjukvara samt molnbaserad support och infrastruktur.

Systemet kan se hela omgivningen runt bilen i en 360-gradersvy och upp till 400 meter framför bilen. Det kan förutse vad fotgängare, cyklister och andra fordon sannolikt kommer göra och utifrån det sedan anpassa körningen.

Det ska vara minst lika säkert och naturligt som om en erfaren förare satt vid ratten, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

Det är beräknat att utvecklingen är klar 2025. Då är det tänkt att man ska lansera den genom den Europeiska samåkningstjänsten MOIA som idag använder specialbyggda VW e-Crafters och förare. Första stad att prova den nya tekniken blir Hamburg.

– Testflottan av ID. BUZZ-prototyper utgör en milstolpe i vårt partnerskap med Volkswagen Transportbilar. Med vår erfarenhet från fem års testande i komplexa USA-städer, ser vi fram mot att snart köra på Münchens gator och förbereda oss inför lanseringen av den självkörande samåkningstjänsten med MOIA, säger Bryan Salesky, grundare och CEO i Argo AI.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.