Volkswagen tar över 200 000 kronors-elbilen från Seat

Uppgifterna om att Volkswagenkoncernen ska lansera en lågt prissatt elbil både mindre och billigare än basmodellen av Volkswagen ID.3 har kommit flera gånger. I mars förra året sades det att koncernens varumärke Seat skulle leda utvecklingen med att lansera en elbil för omkring 200 000kr.

Enligt Automotive News som hänvisar till en källa som arbetar nära Seat så kommer Volkswagen-koncernen att ta över och leda projektet. Enligt ledningen på VW:s huvudkontor blir det ”mer effektivt sett till synergieffekterna”.

Seat ämnade att samarbeta med kinesiska JAC, Volkswagens partner i Kina och syftet var också att lansera en instegsmodell i Kina. Planerna skrotas nu, enligt källan. Seats Vd Luca de Meo, som fick förtroendet att driva elektrifieringen, lämnar företaget. De Meo blir istället Vd för Renault från och med den 1 juli.

Volkswagen ID.1 kan bli lilla elbilen

Den lilla elbilen kommer vara baserad på en modifierad version av koncernens nya MEB-plattform som ligger till grund för koncernens stora elbilssatsning. Den modifierad plattformen kommer kortas ner till mindre än 4 meter. Ungefär motsvarande storleken av en Volkswagen Polo.

Det är inte känt under vilket varumärken den lilla instegs-elbilen lanseras under. Men en möjlighet kan bli Volkswagen ID.1 kommer ersätta elbilarna Volkswagen e-Up och motsvarande Seat Mii och Skoda Citigoe-iV.

I fjolårets julkort hintade Volkswagen om en liten elbil på sitt julkort.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.