Volkswagen Sverige inleder nya pilottester med dubbelriktad laddning

Bostadsrättsföreningen Stenberg i Hudiksvall har nu testat V2X ett bra tag.

Sedan 2021 har Volkswagen testat dubbelriktad laddning vid bostadsrättsföreningen Stenberg i Hudiksvall. Projektet är utformat för att illustrera möjligheterna med tekniken och hur den kan nyttjas i Volkswagens ID-modeller.

Genom dubbelriktad laddning kan man använda elbilens batteri som ett energilager, för att sedan exempelvis stötta elnätet, men också lagra solenergi för att senare försörja fastigheten med el i ett omfattande energisystem. Tekniken kallas V2H (Vehicle to Home) och V2G (Vehicle to Grid).

Genom att låta elbilens batteri kompensera för energitoppar kan man hålla nere fastighetens energiförbrukning och effekttoppar mot elnätet. Vilket i sin tur innebär en besparing för kunden.

Redan idag är samtliga Volkswagen ID-modeller med ett batteri på 77 kWh eller större förberedda för tekniken. Vilket i teorin gör det möjligt att med hjälp av en dubbelriktad laddare låta bilen agera som ett mellanlager för el.

– I mitten av november 2024 genomfördes förkvalificeringstesterna för Svenska Kraftnäts frekvensstödstjänster. Volkswagen är än så länge den enda biltillverkaren vars bil har klarat testerna. Förutom stationära batterier var batterierna i Volkswagens ID.-bilar tillräckligt snabba för att leverera energin till bostadskomplexet och därifrån ut i elnätet tillräckligt snabbt för att uppfylla nätleverantörens krav, berättar Andreas Lassota, Business Owner Charging & Energy, e-mobility på Volkswagen Passenger Cars. 

Elanvändningen i Sverige väntas fördubblas inom de kommande 20 åren, där i huvudsak vind och sol är de kraftslag som snabbast kan möta de behoven. Utmaningen är att produktionen är beroende av solen och vinden som inte är konstant och nödvändigtvis inte matchar konsumtionen. Då blir ett energilager en viktig del i det att lagra energin i väntan på när den ska användas.

Nästa kliv mot verkligheten

Dubbelriktade laddningsboxen från Ambibox.

Med erfarenheterna från Stenbergprojektet kommer Volkswagen nu att kunna ta nästa kliv i utvecklingen för att föra tjänsterna närmare marknaden. Nu kommer man inleda ytterligare kvalitetssäkring genom ett utökat pilotprojekt som drivs av Energy Bank där även Vattenfall kommer att ingå.

Genom 200 pilotinstallationer ska Volkswagen Group Sveriges svenska återförsäljare, Vattenfall, Energy Bank och Ambibox verifiera skalbarheten funktionalitet, kundreaktioner, besparingar och potentiella intäkter under de kommande månaderna.

– Dubbelriktad laddning är utan tvekan ett av de områden som våra kunder frågar mest om. Vi vet att svenska elbilskunder till stor del använder sig av smarta laddningstjänster och många har även installerat solpaneler. För oss som aktör på den svenska bilmarknaden kommer ett erbjudande kring Vehicle-to-Home eller Vehicle-to-Grid att ha hög prioritet, avslutar Sten Forsberg, chef för Volkswagen Personbilar i Sverige.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.