Volkswagen ska sälja fler elbilar med hjälp av nya lanseringar – ska nå 10 procent

Volkswagen Group ökade sina leveranser av elbilar med 26 procent under förra året. Totalt levererade koncernen 572 100 elbilar, där de tre populäraste elbilarna Volkswagen ID.4/ID.5, Volkswagen ID.3 och Skoda Enyaq tillsammans stod för 323 500 leveranser.

2023 kommer bli ett viktigt år där Volkswagen kommer investera ytterligare för att boosta elbilsförsäljningen men också för att ta ett ännu tydligare grepp kring mjukvaran i koncernens elbilar.

Volkswagen lyfte under en mediakonferens idag fram flera betydande modeller som kommer vara viktiga för koncernen under 2023. Från Volkswagen-märket nämndes nya Volkswagen ID.3, sedanen Volkswagen ID.7 och en förlängd Volkswagen ID. Buzz.

Från koncernens andra märken nämnde ledningen bland annat nya Audi Q8 e-tron och kommande premiären av Cupra Tavascan.

Siktar på 10 procent

Med de nya lanseringarna har VW-koncernen som mål att nå 10 procent elbilar i sin totala försäljning under 2023. Motsvarande siffra för 2022 var sju procent. Till 2025 kommer den siffran att växa till 20 procent.

För att nå sina mål skruvar Volkswagen Group rejält upp investeringarna i teknik som ska säkerställa en lönsam övergång. Under förra året tog man också de nödvändiga stegen för att revidera sin plan för att få bukt med mjukvaruutvecklingen till sina elbilar som koncernen tampats med under de senaste åren.

Totalt planerar koncernen att investera 180 miljarder euro från 2023 till 2027 i ett led att öka sin lönsamhet. Det innebär satsningar i batteristrategier, ökad närvaro i Nordamerika, öka konkurrenskraften inom digitalisering och produkter i Kina, samt att fortsätta utvecklingen av produktportföljen.

Mer än två tredjedelar (68 procent) av investeringarna kommer under femårs-perioden gå till elbilar, elektrifiering och mjukvara.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.