Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Volkswagen startar återvinning av gamla elbilsbatterier

Volkswagen har öppnat sin första anläggning för återvinning av elbilsbatterier i Salzgitter, Tyskland. Målet är att skapa en sluten process för återvinning av de värdefulla råvarorna som finns i litiumjonbatterier, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

På sikt hoppas Volkswagen kunna nå en återvinningsgrad på mer än 90 procent. Då kommer man återvinna råvaror som litium, nickel, mangan och kobolt i en sluten slinga tillsammans med aluminium, koppar och plast.

I en del av återvinningsprocessen ingår också en analys av varje batteri. Om batterierna fortfarande är kraftfulla nog kan det få ett andra liv i mobila energilagringssystem.

Redo för framtiden

Volkswagen räknar inte med några större batterireturer förrän i slutet av 2020-talet. Därför är anläggningen initialt byggd för att kunna återvinna 36000 batterisystem om året, med möjlighet till uppskalning för framtiden.

I ett pressmeddelande beskriver Volkswagen processen: ”De använda batterisystemen levereras, urladdas och demonteras. De enskilda delarna mals till granulat i en kvarn och torkas. Förutom aluminium, koppar och plast ger processen också värdefullt ”svart pulver”, som innehåller viktiga råvaror för batterier, som litium, nickel, mangan och kobolt samt grafit. Separationen och bearbetningen av de enskilda ämnena genom hydrometallurgiska processer – med vatten och kemiska medel – utförs därefter av specialiserade samarbetspartners.”

– Resultatet blir att viktiga komponenter i gamla battericeller kan användas för att producera nytt katodmaterial, förklarar Mark Möller, chef för Technical Develpment & E-mobility.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Eldrift

OKQ8 ska bygga landets största nätverk av snabbladdare i samarbete med Skellefteå Kraft. Totalt ska man bygga över 300 stationer i Sverige. Den första...

Notis

Tesla ska utrusta kommande Tesla Roadster med små raketer som genom kraftiga luftpuffar ska öka accelerationen och väghållningen. En som inte tycks kunna vänta...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons