Volkswagen skiftar om ny fabrik till att bygga elbilar – ID.4 och AERO B

Volkswagen fortsätter att skiftat om sina produktionsanläggningar från att tillverka bilar med förbränningsmotorer till att tillverka elbilar. Nu senast har Volkswagens anläggning i Emden, i nordvästra Tyskland, genomgått en sådan omvandling.

Här rullar nu Volkswagens bästsäljande elbil Volkswagen ID.4 av produktionslinorna. Det betyder att Volkswagen nu tillverkar modellen vid fyra anläggningar. De andra är Zwickau i Tyskland samt Anting och Foshan i Kina. Till hösten ska modellen också tillverkas i Chattanooga i USA.

– Snabb expansion av produktionskapaciteten för vår framgångsrika ID.4-modell är en nyckelkomponent i vår ACCELERATE-strategi. Det hjälper oss att påskynda omvandlingen till utsläppsfria fordon och skapar ytterligare kapacitet för att möta den höga efterfrågan på elbilar, säger Volkswagens vd Ralf Brandstätter.

Den nya anläggning är en byggsten i Volkswagens mål att bygga 1,2 miljoner elbilar om året baserat på MEB-plattformen. När produktionslinan kommer upp i volym kommer man här tillverka 800 Volkswagen ID.4 om dagen.

Eldriven kombi på gång

Det finns ännu större planer för anläggningen i Emden. Här kommer nämligen Volkswagen tillverka modellen som går under arbetsnamnet AERO B här. Det blir Volkswagens första helt eldrivna kombi som finns illustrerad av konceptet ID. Space Vizzion. Den första AERO B-modellen ska rulla av produktionslinan redan nästa år.

– ID.4 markerar den framgångsrika starten för elbilar. AERO B sedan och kombi kommer att följa nästa år och året efter det. Emden är nu en ledande aktör inom elektrisk mobilitet. Som ett resultat kommer vi att säkra jobb i vår region genom tre helelektriska bilar, säger Manfred Wulff, facklig ordförande vid anläggningen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.