Volkswagen satsar miljarder i Rivian och inleder elbilssamarbete

Volkswagen ska nu satsa upp till 50 miljarder kronor i elbilstillverkaren Rivian. De två företagen meddelade under tisdagskvällen att man bildat ett gemensamt jointventure och inleder ett partnerskap. Tillsammans ska man samarbeta och utveckla nästa generations elektrisk/elektronisk-arkitektur (E/E) till elbilar.

Partnerskapet ger också Volkswagen tillgång till Rivians nuvarande generation E/E-arkitektur för användning i sina fordon. Samtidigt hoppas Rivian kunna sänka sina inköpskostnader genom samarbetet med Volkswagen. I en inledande fas investerar Volkswagen en miljard dollar, motsvarande 10 miljarder kronor, i Rivian.

– Det här är spännande! Volkswagen Groups vd Oliver Blume och jag är glada över att tillkännage bildandet av ett joint venture mellan våra två företag. Detta partnerskap för Rivians mjukvaru- och zonbaserade elektronikplattform till en bredare marknad genom Volkswagen Groups globala räckvidd och skala, avslöjar RJ Scaringe, VD för Rivian.

Volkswagens Oliver Blume och Rivians RJ Scaringe.

Partnerskapet kommer att ge ett rejält tillskott till Rivians kassa. Om det genomförs framgångsrikt kommer Volkswagen investera ytterligare fyra miljarder dollar, motsvarande 40 miljarder kronor, i takt med att vissa delmål uppnås under 2025 och 2026. Det innebär totalt 50 miljarder kronor (5 miljarder dollar) som Rivian avser att använda i utvecklingen av sin kommande massmarknadsmodell Rivian R2.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.