Volkswagen planerar att lansera Tiguan som elbil – och ytterligare två elsuvar

Tre nya elsuvar ska säkra Volkswagens marknadsandelar i Europa och bredda SUV-segmentet som idag bara består av Volkswagen ID.4 och Volkswagen ID.5. En av de första nya modellerna i segmentet är en eldriven efterföljare till Volkswagen Tiguan, enligt brittiska Autocar.

En eldriven Tiguan kommer enligt uppgifterna att vara betydligt mer traditionell i sin utformning och design än Volkswagen ID-serien. Planen är att den ska introduceras under 2025 men det kommer inte bli en ersättare till ID.4 eller ID.5. De modellerna ska samexistera, något som VW-chefen Thomas Schäfer tidigare bekräftat:

– Det är det största fordonssegmentet i världen, det är hemvisten för vår populära Tiguan. Idealiskt sett ska den nya modellen komplettera våra storsäljande modeller ID.4 och ID.5. Det är så vi avser att utöka vår marknadsposition ytterligare och ge våra kunder de högkvalitativa bilar som de förväntar sig av oss, sa Thomas Schäfter i höstas.

Sannolikt kommer el-Tiguan bygga på en vidareutvecklingen av MEB-plattformen som fått namnet MEB+. Den plattformen ska kunna leverera både längre räckvidd och snabbare laddning.

Utöver en eldriven Tiguan kommer också en kompakt-suv som med stor sannolikhet blir en förstorad variant av den kommande små-elbilen Volkswagen ID.2 som Volkswagen lanserar nästa år. Volkswagen har också planer på en betydligt lyxigare suv som ska placera sig i toppen av märkets portfölj.

Vi kan också förvänta oss en facelift av Volkswagen ID.4 och Volkswagen ID.5 inom de närmsta åren och enligt vissa uppgifter kan det också innebära en ny effektivare elmotor.

Följer Skodas strategi

Planerna går hand i hand med vad som pågår inom koncernen. Skoda presenterade förra månaden planer på flera nya elbilar och en uppdatering av Skoda Enyaq. Här finns elbilar i flera olika storlekar och segment där flera är just suvar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.