Elbilarna med bäst andrahandsvärde

Pressbild: Volkswagen

Det finns idag nästan 340 000 elbilar registrerade för trafik i Sverige, vilket motsvarar nästan 10 procent av alla påställda personbilar i Sverige. Omkring hälften av dessa elbilarna har dessutom rullat på vägarna i längre än två år, vilket gör det sannolikt att de snart också kan hamna på begagnatmarknaden.

Priserna på begagnade (och nya!) elbilar har varit minst sagt turbulent under de senaste åren. En global komponentbrist fick priserna att skena, höjda räntor fick priserna att sjunka. Det har varit en salig blandning av toppar och dalar kort sagt.

Annons: Allt om Elbil rekommenderar, värdera och sälj din bil online via Carla.

Bilpriser har tittat närmar på prisutvecklingen hos tio populära elbilar och bedömt hur andrahandsvärdet har stått sig baserat prisinformation från auktionssajten Kvdbil. Granskningen avser elbilar av modellår 2021 och dess värde efter tre år och en körsträcka på 1500-4500 mil.

Analysen visar att variationen är stor, med allt från en behållning på hela 82 procent efter två år, till nästan en halvering i andrahandsvärde för andra modeller.

– Bilars värde minskar genom hela deras livslängd, och även om skillnaderna brukar avta med åren, är det premiumbilar som fortsätter att uppleva den största värdeminskningen. Åtminstone räknat i kronor. Det är också viktigt att ha med sig att prissänkningar på nya bilar kan komma att påverka andrahandsvärdet, vilket vi redan har sett, särskilt från Tesla, kommenterar Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Annons: Allt om Elbil rekommenderar, värdera och sälj din bil online via Carla.

Artikeln är en repris från 11 december 2023.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.