Volkswagen och Northvolt startar gemensamt bolag – bygger batterifabrik i Tyskland

Volkswagenkoncernen och Northvolt går samman i ett samriskbolag och ska bygga en batterifabrik för elbilar tillsammans i Tyskland. Byggstarten är planerad till nästa år och ska anläggas i Salzgitter i delstaten Niedersachsen. Det är i samma delstat som Tesla sneglar på att bygga sin Gigafactory i, enligt rykten.

Genom bygget av fabriken säkrar Volkswagen därmed batteritillgången till de 70 elbilar som ska lanseras under varumärkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat under de närmsta åren. Volkswagen investerar 900 miljoner i delvis det gemensamma bolaget, men också direkt i Northvolt i utbyte mot 20 procent av aktierna i företaget.

Fabriken ska stå klar till slutet av 2023 och under det första året ska man producera batterier motsvarande 16 GWh.

– Battericellen är den viktigaste komponenten för elektrisk mobilitet. Volkswagen driver därför tillsammans med Northvolt fram effektiv battericellsproduktion i Europa för att påskynda våra gemensamma aktiviteter, säger Stefan Sommer, ledamot i Volkswagen AG:s koncernledning med ansvar för upphandling, samt ledamot i Northvolt AB:s styrelse.

– Etablerandet av en ”gigafactory” i Tyskland tillsammans med Volkswagen gör det möjligt för Northvolt att ytterligare öka produktionskapaciteten för gröna battericeller med ett minimalt CO2-avtryck. Detta kommer att få en betydande inverkan på elektrifieringen i Europa, säger Fredrik Hedlund, VD för det nya joint venture-bolaget och f.d. strategichef för Northvolt.

Volkswagen-koncernen räknar med att behöva en årlig batteriproduktion på 150 GWh för att täcka in efterfrågan på elbilar på den europeiska marknaden från år 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.