Volkswagen ID. Buzz Cargo hyllas av Euro NCAP – där säkerhet är standard

Euro NCAP har testat en rad eldrivna skåpbilar i sin senaste upplaga med säkerhetstester. En modell sticker ut och det är Volkswagen ID. Buzz Cargo som med ett betyg på 83 procent får det högsta betyget som tilldelats en eldriven skåpbil. Modellen får Euro NCAP:s Platinum-märkning i betyg.

Euro NCAP passar samtidigt på att rikta kritik till flera av de testade skåpbilarna. Till skillnad från personsbilstesterna fokuserar testerna i skåpbilsklassen specifikt på teknik för att undvika kollisioner. Det eftersom sådana kollisioner oftare leder till skador hos motståndarfordonet eller hos utsatta trafikanter.

Här spelar aktiva förarassistanssystem en nyckelroll, men Euro NCAP oroas över att det finns få modeller på marknaden med sådana funktioner. Och om de finns så är de oftast ett tillval.

– Det som var oroande var bristen på utbudet av skåpbilar utrustade med dessa tekniker för att undvika kollisioner. När det gäller Platinum-vinnarna är det bara Volkswagen ID. Buzz Cargo som har denna säkerhetsteknik som standard, säger Aled Wiliams, programdirektör på Euro NCAP.

Euro NCAP satte också eldrivna Citroen e-Berlingo (och dess koncernkopior från Fiat, Opel och Peugeot på prov). Samtliga får betyget 62 procent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.