Volkswagen ID.2 kommer inte bli plastig

Design från förr ska sätta Volkswagen på rätt kurs.

Andreas Mindt är chefsdesigner för ID.2.

90-talsmodet är tillbaka på både kläder och frisyrer. Nu kan även Volkswagens bildesign ta inspiration från årtiondet med mittbena och pösiga urtvättade jeans. Volkswagen har medgett att man kanske var lite för vågad och futuristisk när man lanserade Volkswagen ID.3 och Volkswagen ID.4.

Under våren har Volkswagen bland annat backat något med nya uppdaterade ID.3 som numera liknar Volkswagens modeller före lanseringen av ID-serien. För Volkswagen handlade det om att hitta tillbaka till det som verkligen är Volkswagen.

Volkswagens kommande elbilar kan också bära flera ikoniska namn som Tiguan eller Golf i framtiden. Dessa har Volkswagen-chefen Thomas Schäfer sagt att man inte är beredd att skrota trots den nya ID-serien.

En elbil måste inte se ut som en elbil

Nu kommer också designen ta inspiration av det förflutna. Det berättar Volkswagens nya chefsdesign Andreas Mindt för Motor Trend som medger att ID-bilarna inte är lika älskade som första generationen Golf.

Initialt handlade det om att sticka ut, och tydligt visa att ”detta är en elbil”. Elbilar hade en tid där de behövde se konstiga ut. Det behovet finns inte längre eftersom 15 procent av den globala bilmarknaden är elbilar – och hela 50 procent i Kina.

– Du behöver inte övertyga folk. Du behöver inte göra konstgjorda saker, vara för ivrig. Ta det bara lugnt. Gör det bara bra, få det att passa, så kommer det att fungera. Det här är inte en early adopter-verksamhet längre. Vi kan göra fina bilar för trevliga människor. Det är vad vi gjorde, och det är vad vi måste göra, säger Andreas Mindt.

Han lyfter fram 1990-talets Passat och Golf som kändes och såg dyrare ut än de var. Han beskriver det som ett hemligt recept där bilen helt enkelt är bättre än du förväntar dig och det är precis det som får folk att börja älska sina bilar.

– Vårt mål är att vara kärleksmärket, fortsätter Andreas Mindt. Den första modellen som han leder designarbetet från grunden med är kommande Volkswagen ID. 2all.

Löftet är en interiör som förmedlar kvalité i både utseende och känsla. Hårda, billiga plastytor som återfinns i ID-serien ska bort. Tillbaka kommer de rena ytorna med mjuka material.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.