Volkswagen: Det blir ingen U-sväng, det är elbilar som gäller

VD Thomas Schäfer intill det nya konceptet.

Det går inte att sopa under matten med att takten på skiftet till elbilar har bromsats upp på grund av det ekonomiska läget. Allt fler har helt enkelt inte råd att köpa en ny bil för tillfället, eller för den delen lägga den extra slanten som krävs för att den nya bilen dessutom ska vara en elbil.

Men faktumet kvarstår ändå, skiftet till elbilar kommer att ske. Det betonar nu Volkswagen Personbilars chef Thomas Schäfer i en intervju med Business Insider. Rapporter om att biltillverkare ska sluta satsa på elbilar är helt enkelt inte sant.

”Elbilar är framtiden”, säger Thomas i intervjun, och berättar att det är helt uteslutet att vända om. Kina rusar framåt med ”full hastighet”, och även den amerikanska marknaden börjar vända blickarna bort från förbränningsmotorn.

Om en biltillverkare ska finnas kvar i framtiden så måste den satsa på elbilar. Volkswagen måste ”mer än dubbla antalet elbilar jämfört med idag” för att nå upp till utsläppsmålen som kommer gälla 2025. Annars riskerar man miljardböter vidhåller Thomas.

– Vi måste bli snabbare, vi behöver kortare produktionscykler och vi måste få ut elbilar till marknaden billigare. Konkurrensen kommer att visa oss vad vi kan uppnå när det gäller priser, fortsätter Thomas.


Thomas förklarar att Volkswagen går med vinst på sina elbilar, men ”bara knappt” och det är inte hållbart på lång sikt. Men nu är det en resa som Volkswagen ”bara måste ta sig igenom”.

Framåt finns större synergier och besparingar genom den nya elbilsplattformen SSP att hämta hem vinsten på. Det är en plattform som ska fungera till alla elbilar från ”det lägsta segmentet till det mest superhögpresterande segmentet”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.