Volkswagen-chefen: ”Vi kommer behöva 40 batterifabriker i Europa när EU:s planer går igenom”

Herbert Diess på bilsemester i nya ID.3.

Volkswagen-chefen Herbert Diess pratar om elbilar och framtiden i tyska tidningen Wirtschafts Woche. Om EU:s nya tillväxtstrategi Det gröna givet” antas i sin föreslagna form kommer det finnas ett stort behov av batterifabriker, anser Diess. Då ska nettoutsläppen av koldioxid i Europa ner till noll.

– Om EU:s Gröna giv går igenom kommer alla planerade batterifabriker att täcka cirka fem till tio procent av efterfrågan. Vi kommer behöva 40 stora batterifabriker i Europa, säger Diess till tidningen.

Tidningen frågar varför man ännu inte satsat på batterifabriker i Tyskland, i samma omfattningen som den i USA och Kina.

– Det är en bra fråga. Jag har pratat med alla i Tyskland, men de har avfärdat tanken. Och så kommer svenska Northvolt och startar en batterifabrik i Tyskland tillsammans med oss, säger Diess.

– Många leverantörer tycker att det är för sent att komma igång. Jag är övertygad om det motsatta. Vi är fortfarande i början av utvecklingen, fortsätter Diess.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.