Volkswagen berättar mer om samarbetet med Xpeng – och de nya elbilarna

I onsdags blev det känt Volkswagen köper in sig i kinesiska elbilstillverkaren Xpeng. Med det ska Volkswagen få tillgång till Xpengs teknik för att lansera två nya elbilar på den kinesiska marknaden.

Totalt har Volkswagen investerat 4,99 procent i Xpeng. I gengäld ska Xpeng utveckla och tillhandahålla en 800-voltsplattform med uppkopplad mjukvara och ett ADAS-system för användning i två elbilar i mellansegmentet med lansering tidigt 2026.

– Det ska göra det möjligt för Volkswagen att ta del av ett snabbt växande segment och elbilsmarknad. Det kommer att leda till en ökad upptrappning, ökad konkurrenskraft och att realisera synergier för båda företagen när det gäller utveckling som uppskattas ge en 20-procentig kostnadsbesparing, sa Oliver Blume, VD för Volkswagen Group under pressträffen.

Oliver Blume lyfter fram Xpengs unika varumärkesposition som en teknisk ledare inom det kinesiska segmentet Intelligent Connect Vechicles, och ledare inom smart teknologi, ADAS och infotainment.

Från presentationen.

Samarbetet kommer också göra det möjligt för Volkswagen och Xpeng att arbeta ihop på laddinfrastruktur, mobilitetstjänster, teknik och FoU. Den samlade kunskapen kommer öka konkurrenskraften och göra det möjligt att nå en ledande position på den gemensamma marknaden.

Under frågestunden efter pressträffen berättade Oliver Blume att de två nya elbilarna kommer vara baserad på samma plattform som sitter i Xpeng G9 och kombinera den med Volkswagens teknologi. Han tillade att de två tillverkarna kommer att bena ut detaljerna under de kommande veckorna. Plattformen är dock inte den senaste från Xpeng.

I uppdraget kommer Xpeng också att utveckla ytterligare en lokal nästa-generationen plattform för elbilar. Samt utforska ytterligare tekniska samarbeten, och ett gemensamt samarbete på helt autonoma fordon.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.