Vill stoppa Toyotas vätgasfordon under OS i Paris – hindrar grön omställning

Toyota Mirai – en vätgasbil.

Toyota kommer att marknadsföra vätgasbilar, bussar och andra vätgasfordon som en lösning på klimatförändringarna vid Olympiska spelen i Paris. Nu uppmanar 120 akademiker, vetenskapsmän och ingenjörer kommittén att sätta stopp för Toyotas planer.

I det öppna brevet menar man att vätgasfordon hindrar den gröna energiomställningen och inte bör främjas av Toyota vid OS i Paris. En av anledningarna är att vätgasdrivna fordon kräver tre gånger mer el än motsvarande batteridrivna fordon.

– Vi anser att Toyotas marknadsföring av vätgasfordon på detta sätt är mycket skadligt för internationella ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen i transporter, eftersom miljarder människor runt om i världen som tittar på OS kommer att utsättas för falsk och vilseledande information, står det att läsa i brevet.

– Det är nu internationellt accepterat inom industri och akademi att elektrifiering av fordon är den mest effektiva metoden för att minska koldioxidutsläppen i transportsektorn, lyder ett andra stycke.

Brevet har lämnats över till ordförande för Internationella olympiska kommittén, presidenten för OS i Paris 2024 och transportdirektören för Paris 2024.

Relaterad läsning: Björn Nyland dömer ut vätgas efter övergivna stationer i Norge: ”Folk lever i en bubbla”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.