Vilka appar behöver jag för att ladda min elbil? Så navigerar du i app-träsket!

Vi lever i en värld av appar. Många underlättar medan andra hade vi med fördel klarat oss utan. Jag får ofta frågor om vilka appar man behöver skaffa för att köra elbil. Det för att kunna ladda och för att kunna hitta laddare.

Nu ska jag förklara hur det ligger till, men jag tänker göra det i flera steg. Först ut kommer det korta och dåliga svaret ”det beror på”, men det ligger till grund för hela helhetsupplevelsen. Sedan vill jag också påstå att du egentligen kanske inte ens behöver någon app för själva laddningen… vi kör!

Vilka appar behöver jag för att köra elbil? ”Det beror på”, och nu ska jag förklara varför.

Jag skulle säga att du kan behöva tre kategorier av appar:

  • Steg 1: En app för att hitta laddare
  • Steg 2: En app för att planera resor
  • Steg 3: Samt flertalet appar för att ladda (och det är här det blir rörigt om du gör fel)!

Vilka appar du behöver för att kunna ladda din elbil beror på var du normalt kör. Operatörerna som driftar publika destinationsladdare och snabbladdare är många och det medför också att det i princip finns lika många appar som det finns operatörer. Operatörernas geografiska utspridning kan skilja sig en hel del åt.

Dessutom kan det ibland vara idealistiskt att bli märkeslojal och hålla sig till en viss operatörer och på så viss enklare hålla koll på kostnader eller minska användandet av appar.

Steg 1: En app för att hitta laddare

Det första och viktigaste är att hitta laddare som du kan använda. Även om utbyggnaden av laddare går snabbt så är verkligheten inte så att vi bara kan ge oss ut och förvänta oss att hitta laddare runt varje krön. Inte ännu i alla fall.

Den svenskutvecklade appen ChargeFinder är antagligen världens bästa tjänst för att få en överblick över alla laddare som finns (även utomlands!). Här kan du filtrera på typ, hastighet och operatör. I många fall är den också komplett med priser, hur du laddar och tillgänglighet.

I ChargeFinder kan du också utforska rutter där du vanligtvis kör för att enkelt se vilka laddare som finns längs vägen. Framför allt är den bra när du behöver utforska städer du planerar att besöka eller ditt närområde för att hitta tillgängliga laddare och för att se vilken operatörer som står bakom den.

ChargeFinder finns både som app till din telefon men också så du kan använda den på din dator.

Nyckeln till att inte hamna i appträsket är att använda ChargeFinder för att hitta de operatörerna som du vanligtvis kan tänkas behöva använda. Gör en topp tre lista.

Steg 2: En app för att planera din körning

A Better Route Planner (ABRP) är ett tjänst som är nyttig för dig som är helt ny på elbil eller för dig som ska ut och köra en längre resa på helt okänd mark. ABRP är en navigeringstjänst som tar dig från A till B och håller dig i handen hela vägen.

Här kan du berätta om dina egna förutsättningar. Du kan ange vilken elbil du har, hur laddad den är och hur mycket batteri du vill ha när du kommer fram. Appen föreslår sedan en rutt, med laddstop och dessutom hur länge du behöver stanna för att ladda innan du kan köra vidare.

I appen kan du också ställa in om det finns laddare och operatörer som du föredrar att använda framför andra. Du kan också berätta mer om dina preferenser som om du föredrar få och långa laddstopp, eller kortare men tätare laddstopp. Eller om du vill ta ett kombinerat lunch- och laddstopp efter halva resan.

ABRP är i grund och botten också gratis och du kommer långt på det som ingår i det kostnadsfria planeringsverktyget.

Genom en premiumtjänst erbjuder ABRP full integration med Apple CarPlay/Android Auto. Då har du helt plötsligt en riktigt bra navigationsapp, som kan hålla koll på din batteristatus och annan livedata i realtid som styr dig mot dina nödvändiga laddstopp.

Steg 3: Appar du behöver för att ladda

Nu kommer vi kanske till det rörigaste steget och det är så klart själva apparna du behöver för att ladda. En tröst är att det egentligen inte måste bli så rörigt. Du behöver antagligen färre appar än vad du tror men för att komma till den insikten krävs erfarenhet, en den ”trial and error” och nya kunskaper.

Det första steget är faktiskt att fråga sig vilka appar man behöver. Det kan du till exempelvis göra genom steg 1 och steg 2 ovanför. På så vis kan du undersöka vanliga rutter där du kör ofta, eller på förhand undersöka möjligheterna till laddning när du ska besöka en ny ort.

För att göra det enkelt är mitt tips alltså att bekanta dig och förbereda dig med de appar du vanligtvis kan tänkas behöva. Om du ska ladda lokalt kommer du snabbt se att din kommun antagligen har valt en viss aktör för den publika laddningen i det offentliga rummet. Det är en bra början.

Du kanske också har en del vanliga rutter som du kör mer ofta än andra. Här kan någon viss operatörer av snabbladdare vara mer vanligt förekommande än andra. Det kan då finnas goda möjligheter att begränsa sig till en enstaka operatörer för att begränsa antalet appar du behöver.

EON, Vattenfall InCharge, Recharge, Mer och Tesla är några av de största operatörerna som finns idag. Även Circle K och OKQ8 har påbörjat stora expansioner. Sedan finns det dussintalet mindre aktörer. Du måste inte ha alla apparna.

Minska på antalet appar

Skippa apparna, skaffa laddkort. När du kommit till insikten att du kan klara 95 procent av din publika laddning vid endast ett enstaka antal operatörer är det också en klok idé att undersöka om operatören har en laddbricka eller laddkort. Då slipper du fippla med telefonen vid varje laddning, och kan enkelt bara ”blippa” din bricka/kort för att starta laddningen. Det är snabbaste sättet för att starta en laddning!

Det finns däremot en liten fördel med apparna mot laddbrickorna. Tyvärr är oftast skyltningen om prissättningen på laddare undermålig vilket kan innebära en överraskning om du inte är säker på prissättningen. I appen kan du se priset, det kan du inte göra med laddbrickan.

Minska ännu mer med roamingtjänster

Det finns tjänster som erbjuder laddning över operatörsgränserna. Dessa kallas för roamingtjänster. Nackdelen är att prisbilden ibland kan vara väldigt skev mot att ladda direkt mot operatören men det är desto smidigare om du har en laddbricka eller app som kan fungera (i stort sett) överallt.

Det finns faktiskt också roamingtjänster som har bättre priser än operatörerna själva (ibland mot en månadskostnad). Många biltillverkare arbetar aktivt med att samla operatörer och bra avtal i en och samma laddningstjänst som är knuten till dig som bilägare.

Här finns bland annat Hyundai, Kia, Skoda, Volkswagen, BMW, Audi och Mercedes för att nämna några få som samlat flera stora aktörer under en och samma laddningstjänst och erbjuder fördelaktiga avtal till sina kunder.

Det finns så klart också öppna roamingtjänster som inte är knutna till specifika bilmärken. Här finns bland annat Plugsurfing, Northe och Elli.

Kortbetalning

Om du verkligen känner att det där med laddappar, laddkort och laddbrickor inte är din grej så finns det en tröst i att allt fler operatörer nu monterar fysiska kortläsare på sina laddare.

En brasklapp är så klart att det i många fall innebär extra kortavgifter. I tjänsten ChargeFinder (den enda appen/tjänsten du ändå borde använda som app-motståndare) kan du bland annat filtrera på laddare som har kortläsare.

Jag upplever dock att det är betydligt svårare att starta många snabbladdare med betalkort än vad det är med ett laddkort från en operatörer. Ofta tar transaktionen längre tid och det innebär också ofta en större reservation på kontot.

Plug & Charge

Den bekväma framtiden är så klart Plug & Charge. Där din elbil identifierar sig direkt med laddaren genom kabeln. I elbil med stöd för Plug & Charge finns det ett avtal eller tjänst knuten direkt till bilen där ett nätverk av snabbladdare ingår. Tekniken är ännu inte utbredd i någon större utsträckning även om vissa biltillverkare och laddningsoperatörer börjat ta några små steg i denna riktningen.

Det kommer dröja några år innan vi ser det här i större skala. En nackdel är att Plug & Charge främst är avsedd för snabbladdare. Som det ser ut nu är tekniken långt borta vid destinationsladdning, här kommer vi fortfarande dras med appar, laddkort eller betalkort.

På ämnet Plug & Charge är det också värt att nämna Tesla som genom en egen standard faktiskt använder en snarlik princip vid snabbladdare. Tesla-ägare som laddar på Tesla Superchargers behöver bara ansluta laddkabeln och laddningen startar automatiskt. Debiteringen sker till ett förbestämt konto och i Teslan och Tesla-appen är det möjligt att se kostnader och få en överblick över laddningen.

Summering

Jag kommer inte kunna ge dig en konkret lista med alla appar eller laddbrickor som du borde ladda hem. Det är viktigt att du väljer de som täcker just dina behov och passar dig bäst.

Utifrån mina tips ovanför tror jag att du kan skapa en plan som gör din publika laddning enkel. Här ger ChargeFinder (steg 1) den bästa starten.

Ibland kommer både du och jag stöta på överraskningar. En dag kommer det dyka upp en laddare där varken din favoritapp, laddbricka eller roamingtjänst fungerar. Då är det bara att läsa instruktionen på laddaren – och följa dessa metodiskt.

Dessa använder jag

Avslutningsvis delar jag med mig av vilka tjänster jag använder för att täcka in 99 procent av min publika laddning och förklara varför. Det är tre stycken:

  • Tesla (app). Detta är min app nummer 1, då jag kör Tesla i vardagen. Laddningen vid Superchargers är helt automatisk, men det händer att jag använder appen för att ladda andra elbilar vid Superchargers.
  • Elli (laddkort). Jag använder också roamingtjänsten Elli med tillhörande laddkort. Genom detta kan jag ladda hos Ionity, Recharge, Mer och InCharge Vattenfall vilket täcker in all min snabbladdning utöver Tesla Superchargers.
  • EON (laddkort). Jag besöker ofta Kungsbacka och här har kommunen helt enkelt valt EON till sina offentliga laddare.

Det är sällan jag ställs inför en ny laddare eller tvingas välja en laddare där jag inte har en app eller en laddbricka från ett tidigare tillfälle. Min ”portfölj” täcker in de flesta av mina behov. Någon gång väldigt sällan hamnar jag ändå på en ny plats.

Det har hänt mig två gånger det senaste året. En gång i samband med en hotellövernattning i Borlänge och en gång på ett spa. Då fick jag snällt ladda hemma två nya appar, skapa ett konto och lägga in kortuppgifter för att kunna starta laddningen. De två tillfällena var en obetydligt liten del av min tid.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.