Vietnamesiska Vinfast vill sälja elbilar i Europa 2022

Vinfast VF32. Pressbild.

Från Vietnam har det dykt upp en ny utmanare på elbilsmarknaden. Det är vietnamesiska biltillverkaren Vinfast som snabbt seglat om som landets femte mest sålda bilmärke.

Nu berättar Reuters att biltillverkaren har satt siktet på att lansera två elbilar i Europa och USA till 2022. Det rör sig om två elsuvar. Hittills har man endast släppt några få bilder och kortfattat gått in på specifikationerna.

Den större av de två elsuvarna Vinfast VF33 får en räckvidd på upp till 550 kilometer och är utrustad med fyrhjulsdrift och dubbla motorer som producerar 400 hästkrafter (300 kW). Den något kompaktare elsuven VF32 har en räckvidd på 500 kilometer, och erbjuds med antingen tvåhjuls- eller fyrhjulsdrift. Den får 200 respektive 400 hästkrafter.

– Vi lanserar i USA, Kanada och Europa samtidigt. I Europa kommer vi fokusera på Tyskland, Frankrike och Nederländerna, säger Van Anh VD på Vinfast i en intervju till Reuters.

Vinfast har tagit fasta på ett leasingkoncept för bilarnas batteri. Om batterierna tappar mer än 30 procent i kapacitet ersätts de under leasingperioden.

Vinfast kommer att sälja bilarna i sina egna showrooms. Nyligen utlyste man en designtävling för hur dessa skulle utformas. I en video visar man det spektakulära vinnarförslaget:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.