Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

Video: Tesla rullar ut sin nya självkörande mjukvara – förlitar sig på visuella intryck

Foto: Tesla

Inatt har Tesla börjat rulla ut version 9 av den självkörande mjukvaran till ett begränsat antal utvalda Tesla-förare i USA. Uppdateringen har varit väntad länge och förändrar helt och hållet hur den självkörande mjukvaran fungerar.

Med den nya versionen använder Tesla något man valt att kalla Tesla Vision. Systemet förlitar sig nu på optiska intryck från bilens kameror, istället för som tidigare radardata från bilens sensorer. Elon Musk har tidigare beskrivit den nya versionen som häpnadsväckande och en viktig pusslebit till att leverera helt självkörande bilar i framtiden.

Mjukvaran som fortfarande är i en betaversion kräver fortfarande förarens fullständiga uppmärksamhet under färden, påtalar Tesla. Den kan själv svänga av från motorvägen, väljer rätt fil för att följa en en inställd rutt, navigera runt andra fordon och föremål och svänga åt vänster och höger, skriver Tesla. Som förare kan man i en större utsträckning följa vad bilen ser i en större utsträckning på skärmen.

– Beta version 9 löser många kända buggar men det kommer att finnas okända problem så var snäll var paranoid. Säkerhet är alltid högsta prioritet hos Tesla, skriver Elon Musk på Twitter.

Nedan video ger en sammanfattning och genomgång av den senaste versionen:

Och hur den nya mjukvaran hanterar en rondell, en utmaning för även mänskliga förare, kan du se nedan:Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Eldrift

OKQ8 ska bygga landets största nätverk av snabbladdare i samarbete med Skellefteå Kraft. Totalt ska man bygga över 300 stationer i Sverige. Den första...

Notis

Tesla ska utrusta kommande Tesla Roadster med små raketer som genom kraftiga luftpuffar ska öka accelerationen och väghållningen. En som inte tycks kunna vänta...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons