Tuffa kritiken: Så omkörd är BMW:s elbil av konkurrensen i Kina

Om två år kommer vi att få se en eldriven BMW 3-serie, det är nämligen en av produkterna som kommer att mynna ut ur konceptet Neue Klasse och representerar en framtid där BMW:s elbilar får 30 procent längre räckvidd, 30 procent snabbare laddning och är 25 procent mer effektiva.

Men redan idag finns BMW 3-serien som en elbil. Bara inte i Europa eller någon annan del av västvärlden för den delen heller. Men i Kina har BMW i3 funnits sedan 2022. Den i3 ska däremot inte blandas ihop med den europeiska i3 som var något helt annat formatmässigt.

I Kina är BMW i3 en helt eldriven variant av BMW 3-serien så som vi känner till den idag. Det med undantag för en 115 mm längre hjulbas och en helt elektrisk drivlina. Här sitter ett batteri på 70 kWh och räckvidden (enligt WLTP) uppskattas till 450 kilometer. Modellen är bakhjulsdriven och har en elmotor på 215 kW (286 hk). Den har också luftfjädring bak för att hantera den högre vikten från batteriet.

I en video från Telescope får vi nu en omfattande genomgång av BMW i3 – men också hur den faktiskt står sig mot dagens konkurrenter. Vilket kanske inte är så bra – det här är på sätt och vis en total sågning och visar på hur långt de kinesiska elbilstillverkarna har kommit. Den förklarar också hur BMW sänkt priset från 450 000 kronor till 250 000 kronor på två år för att försöka hålla igång försäljningen.

Programledaren plockar även fram en Zeekr 007 som en jämförelse som matchar i storlek och endast är 10 procent dyrare. Visuellt är det inte hans absoluta favoritbil, men den har betydligt vassare specifikationer, vassare teknik och bättre utvecklad mjukvara. Han kallar BMW i3 för ”något som kom före pandemin”.

Kan BMW Neue Klasse utmana?

BMW kommande helt eldrivna 3-serie i Europa har vi endast kunna se genom konceptet Vision Neue Klasse. Det ska bli verklighet inom två år.

– Zeekr 007 kan redan köra sig själv på motorvägen byta fil, köra om bilar, byter mellan motorvägar… och dessa 3-serier har filhållning och inget annat. Det känns bara som att BMW aldrig ens har tänkt på något mer avancerat system, kommenterar programledaren om dagens BMW i3.

Han oroar sig för den framtida generationen 3-serie. I Neue Klasse har man demonstrerat en ny modern interiör, en ny renare design och en gigantisk headup-display. Men man talar ingenstans som avancerade förarssistanssystem, som tar fler år att utveckla betonar programledaren.

– Det ser ut som dessa två bilarna lever i helt olika världar, säger han.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.