Video: Nytt batteri dubblade räckvidden på Teslan

Amerikanska batteriföretaget Our Next Energy (ONE) har utvecklat Gemini, ett nytt konceptbatteri, och monterat detta i en Tesla Model S. Det för att demonstrera det nyutvecklade batteriet som ska ha tillräckligt mycket energi för att ”alla ska våga köra elbil”.

En kylig decemberdag satte man batteriet på prov genom att ge sig ut på en långtur. Under 14 timmar körde man närmre 1400 kilometer på en enda laddning. Det med en genomsnittlig hastighet på 88 km/h.

Därmed lyckades Our Next Energy nära inpå dubbla räckvidden jämfört med original-Teslan. Det ursprungliga batteripaketet i Teslan var på 104 kWh, detta ersättes man med ett batteripaketet som kunde lagra 204 kWh på samma yta.

Företagets mål är att utveckla ett batteri som kombinerar olika batterityper i ett och samma batteri. På så vis ska man kunna övervinna vissa hinder förknippade med vissa batterityp. Det kan vara faktorer som höga hastigheter, väder och kuperad terräng. Genom blandbatteriet ska man sedan kunna lyfta fram rätt styrka vid rätt tillfälle.

– ONE-batteriet ska se till att begränsad räckvidden inte är ett hinder för att välja en elbil genom att dubbla energimängden i samma tillgängliga utrymme, förklarar Mujeeb Ijaz, grundare av ONE.

One hoppas kunna visa upp en produktionsprototyp under 2023. Redan i år ska man dessutom starta tillverkning av sin första produkt. Det i form av ett strukturellt LFP-batteri på 79 kWh som fått namnet Aries.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.