Video: Mercedes EQG blir en elbil som kan snurra till det rejält

Utvecklingen av Mercedes EQG går framåt och nu har Mercedes börjat visa upp en första prototyp för pressen. I fokus för demonstrationerna står funktionen G-Turn. Den eldrivna ”G-Wagon” kan nämligen vända på stället.

Det hela är möjligt genom fyra individuella och kraftfulla motorer. Genom att aktivera funktionen snurrar helt enkelt hjulen på de olika sidorna åt varsina håll. Resultatet blir en oslagbar vändradie.

Mercedes är så klart inte ensamma om funktionen, och även Rivian R1T har en snarlik finess. Hos Mercedes EQG är det dock rejält med drag i snurret. Föraren aktiverar enkelt G-Turn och väljer sedan riktning för snurren genom paddlar bakom ratten.

– Detta var precis lika galet att uppleva från passagerarsätet, som det ser ut från utsidan, vittnar Greg Kable på Autocar.

Mercedes EQG är utvecklad för att vara ett äkta offroad-fordon. Batteriet sitter i ett kolfiberförstärkt stålhölje för att skydda mot stenslag och andra stötar. Det är också helt tätt för att tillåta körning genom djupa vattendrag.

Den nyfikne undrar om G-Turn blir möjlig att göra på asfalterad väg. Antagligen är det möjligt, men det skulle bli kostsamt för däckkontot.

I övrigt är Mercedes fortfarande hemlighetsfulla kring detaljerna. Men utöver att EGQ har fyra motorer så får den också ett batteri på runt 100 kWh. En ny kiselanod i batteriet påstås öka energitätheten och öka effektiviteten till mer än det vi ser i dagens Mercedes EQE SUV och EQS SUV.

Målet är att försäljningen av Mercedes EQG ska starta runt 2024.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.