Video: McMurtry Spéirling är ett försök till världens snabbaste elbil – dundrar fram med 120 dB

Pressbild: Goodwood festival of Speed

Flera tillverkare tävlar om att lägga beslag på titeln världens snabbaste elbil. I fokus finns bland Tesla som lanserat ruskigt snabba Model S Plaid, men också planerade Roadster. Tillverkaren Rimac har gjort detsamma med supersport-elbilen Nevada.

Irländska McMurtry Automotive har också gjort ett försök med en elbil man nu visat upp i samband med motorfestivalen Goodwood Festival of Speed. Elbilen McMurtry Spéirling ska klara 0-300 km/h på mindre än tre sekunder.

Elbilen har dubbla motorer över det bakre hjulparet som producerar närmre 800 hästkrafter. Den är utrustad med ett batteripaket på 60 kWh. Ett fläktsystem pressar den mot vägbanan med en kraft som motsvarar halva dess vikt. Det ger dock ifrån sig ett öronbedövande ljud på 120 decibel.

Bilen är i sig är ganska liten och 3,2 meter i längd, är en meter hög och har en bredd på 1,5 meter. Utseendemässigt påminner den om något som Batman skulle köra.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.