Video: Laddboxen Quasar 2 kan driva ditt hem – teknik som förändrar elbilens roll

I veckan visade Wallbox om sin nya laddbox Quasar 2. Nästa generationens laddbox som kan både ladda din elbil, och använda elbilen som ett batterilager för att driva ditt hem eller stötta elnätet.

Det kallas för dubbelriktad laddning, eller Vehicle-to-Home eller Vehicle-to-Grid beroende på vad som åsyftas. Tekniken kommer förändra rollen för elbilar i framtiden som nu med lanseringen av Quasar 2 faktiskt är här.

Quasar 2 använder likström (DC) för att ladda elbilen, och kan göra det med effekter på upp till 12,8 kW. Med samma teknik kan laddboxen omvänt också plocka ur strömmen. För att plocka strömmen ur bilen krävs så klart också en elbil som är kompatibel med tekniken. Riktpriset för laddboxen är 4000 euro.

I veckan demonstrerade Wallbox nya Quasar 2 på branschmässan Power2Drive i München. Peter Esse var på plats och berättar mer om boxen, visar hur den fungerar och möjligheterna den kan medföra:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.