Video: Jag har provkört MG ZS EV Luxury 2022 – överraskande positivt

Förra sommaren blev MG ZS EV en rejäl snackis. Då klev MG för första gången in på den svenska marknaden, och med sig hade man just elbilen ZS EV som gick att privatleasa för en billigare peng än ett månadskort på bussen i storstadsregionerna. Alla 4 000 bilar reserverade för Sverige tog i princip slut direkt.

Inför 2022 uppdaterade MG modellen. Viktigaste av allt var att den fick ett betydligt större batteri vilket ökade räckvidden från 263 till 440 kilometer (WLTP) och gjorde den till en mer mångsidig elbil.

Det är denna uppdaterade modellen som jag nu haft möjlighet att sätta på prov och dessutom i sitt Luxury-utförande. Även om den numera är dyrare än ett busskort, så försöker MG ändå locka med ett lågt pris.

Video: Kolla in när jag provkör MG ZS EV nedan:

Summering

De första intrycket är att MG ZS EV är en trevlig elbil som placerar sig väl bland de mindre elbilarna i det populära SUV-segmentet. Den har inför 2022 fått en fräschare exteriör och interiör, speciellt i Luxury-utförandet. Dessutom är den skön att köra, och komforten är förvånansvärt bra. I alla fall sett till sin prislapp.

Priset för MG ZS EV startar på 439 990 kronor för Luxury-varianten. Den har en motor på 115 kW, vilket gör den tillräckligt pigg. Räckvidden är upp till 440 kilometer och kan anses som tillräcklig. Den faller dock något på snabbladdningen.

Snabbladdningskapaciteten är endast på 90 kW, vilket innebär att det tar ungefär 40 minuter att ladda från 5 till 80 procent. Det är en aning i överkant – MG borde pressat ner det till 30 minuter. Om man använder elbilen mest till vardags, och laddar hemma så kan det fungera. Men det kan lätt bli ett förlängt laddstopp på långresan.

Interiören är välkomponerad även om vissa delar av interiören upplevs som billiga. Vilket så klart är en kompromiss för att pressa priset. Samtidigt finns det ett öppningsbart panoramatak och stolar av konstläder som lyxar till det.

Komforten är tillräckligt god för att göra det behagligt att både köra och åka i bilen även under längre sträckor. Det är en bonus för en bil som försöker placera sig lågt i pris.

Baksätet lämnar kanske ett neutralt intryck med är funktionellt. Det grundläggande man behöver finns där. Fästen för barnstol, mugghållare, USB-uttag och ventilationsutblås. Varken mer eller mindre. Lastgolvet i bagaget är ställbart i två nivåer. Det rymmer 448 liter och kompletteras också av två praktiska sidofack. En stor öppning gör in- och urlastning smidig.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.