Video: Hur snabbt kan man dränera batteriet på en Nissan Leaf? Kolla in omvända räckviddstestet

AutoTrader har satt en första generationen Nissan Leaf på prov i ett annorlunda räckviddstest. Målet är inte att hålla hastigheten eller köra så energieffektivt som möjligt för att maximera körsträckan.

Istället genomförs räckviddstestet under så dåliga förhållanden som möjligt. Det innebär att föraren Alex Kersten med medpassageraren Rory Reid helt enkelt kör med plattan i mattan så länge bilar klarar det. Det innebär att duon kör varv efter varv på en bana i 160 km/h.

Den 10 år gamla Leafen har vid normal körning en räckvidd på omkring 10 mil. Men vid toppfart, med allt som kan dra ström påslaget och dessutom vid minusgrader så ökade förbrukningen betydande.

I ett videoklipp får vi följa duons höghastighetsäventyr:

Resultat: Den vardagliga räckvidden på 10 mil vid förnuftig körning minskade till 3,5 mil. Normalt klarar Rory att köra 6,4 km per kWh men nu kom den 1,1 km per kWh. Den Nissan Leaf som duon använde hade en tillgänglig batterikapacitet på 16 kWh.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.