Video: Hur klarar elbilarnas bromskraftregenerering snöiga vägar?

Norska elbilsföreningen sätter återigen ett gäng elbilar på prov under vintriga förhållanden. Denna gången för att testa skillnaderna på fyrhjulsdrift, framhjulsdrift och bakjulsdrift i kombination med bromskraftregenerering.

I testet får vi se hur provföraren Rune Nesheim provocerar elbilarna MG4, Renault Megane E-Tech och BMW iX1 genom en snöig och isig kurva. Syftet är helt enkelt att se vad som händer när elbilarna motorbromsar genom kurvorna.

Elbilar är synonymt med hög effekt, kraftig motorbromsning och hög vikt vilket kan vara förödande på vintervägar om man tappar greppet. Samtidigt är också vikten en positiv faktor till att faktiskt ge extra grepp. Dessutom har dagens moderna elbilar en rad effektiva elektroniska stabiliseringssystem (ESP) som hjälper till att styra upp och återta kontrollen.

– Det finns egentligen ingen slutsats om hur du ska bete dig med en elbil genom vintern, men här har vi visat dig tre olika exempel på bilar och tre olika system, säger Rune Neshehim.

Inslaget ser du nedanför:

I förra veckan frös föreningen ner fem elbilar till minus 40 grader, de testerna kan du se här. Dessutom har man nyligen i ett andra omfattande test satt 27 av de nyaste elbilarna och deras förbrukning på prov under vintertid. Det testet går att se här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.