Video: Fully Charged har provkört Lightyear 0 – lyfter fram syftet med elbilen

Jack från Fully Charged har provkört den nästan helt produktionsklara och supereffektiva elbilen Lightyear 0. Vi får också förklarat för oss vad syftet med elbilen är.

För detta är nämligen ingen dussinbil. Den kostar närmare 2,5 miljoner kronor så det är inget för den breda massan. Men målet är snarare att tankarna bakom utformningen av bilen, gällande effektivitet och hållbarhet ska leta sig ner bland alla dussinbilar.

Lightyear har helt enkelt kopierat Teslas Master Plan. Att först tillverka en alldeles för dyr elbil, som några ändå köper vilket senare finansierar utvecklingen av en lägre prissatt elbil. I den lägre prissatta bilen ska Lightyear nyttja all den teknik man tagit fram för 0 – den är nämligen skalbar.

Inslaget med Jack när han tittar närmare på och provkör Lightyear 0 ser du i videospelaren nedan:

Till hösten startar produktionen av Lightyear 0 hos finska Valmet. De första kundleveranserna sker sedan i november. Nästan modell som blir betydligt mer överkomligt prissatt, runt €30 000, ska sedan komma under 2024 eller 2025. Den går under arbetsnamnet Lightyear Two.

Faktablad Lightyear 0

Praktiskt räckvidd1,000+ km (mellan laddningar)
Batteriräckvidd625 km (WLTP)
Räckvidd (motorväg)560 km
Laddning solceller70 km per dag
Batteripaket60 kWh
Acceleration0 – 100 km/h på 10 sekunder
Topphastighet160 km/h
Mått (L x B x H)5083 x 1972 x 1445 m
Vikt1 575 kg
FörvaringBagage 640 l, mittkonsol 12 l
Sittplatser5 vuxna
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.