Video: Europapremiär för elbilen Subaru Solterra – fokus på fyrhjulsdrift

Subarus första elbil Subaru Solterra bygger på en gemensam plattform utvecklad i nära samarbete med Toyota. I november var det världspremiären. Då visade man upp en suv som erbjöds med en serie olika motorspecifikationer, räckvidd och både som två- och fyrhjulsdriven.

Nu har Subaru premiärvisat modellen för Europa. Då står det klart att Subaru Solterra kommer till Europa endast med fyrhjulsdrift och därmed det kortare räckviddsalternativet. Det får den genom två motorer på vardera 80 kW som producerar totalt 160 kW. Det ska ta bilen från 0-100km/h på 7,6 sekunder.

Solterra kommer med ett permanent fyrhjulsdrift-system där den dubbla uppsättningen motorer driver bilen framåt. För att hjälpa till under komplicerad terrängkörning och snöiga underlag finns Subarus offroadsystem X-Mode som ska göra körningen enklare.

I Solterra sitter ett batteri på 71,4 kWh och Subaru uppskattar att räckvidden troligtvis kommer bli 400 kilometer. Subaru har ännu inte fått en officiell WLTP-mätning på räckvidden. Snabbladdning ska vara möjlig med upp till 150 kW.

Under premiären pratar man också om batteriernas hållbarhet. Subaru räknar med att batteriet ska ha kvar minst 90 procent av sin ursprungliga kapacitet efter 10 år.

Idag får vi inte några detaljer om de svenska priserna eller när leveranserna kommer att starta. Men målet är i mitten av 2022.

I videon nedanför kan du få en närmre titt på Subaru Solterra och den europeiska premiären:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.