Video: En närmre titt på solcells-elbilen Lightyear One

Holländska Lightyear One är elbilen som är sprungen ur ett studentprojekt för solcellsdrivna elbilar. Förra året visade man upp den första prototypen, som kan producera upp till 20 000 km el under ett år. Tanken bakom solcellspanelerna är att minska behovet av sladdladdning.

I samband med teknikmässan CES i Las Vegas visar man nu upp elbilen för journalister. Videobloggen E for Electric har fått en närmre titt på elbilen och delar med sig av detta i videoklippet nedan.

Med en prislapp på omkring 1 600 000kr placerar man elbilen i ett premiumsegment. Målet är att ta fram en billigare storvolymsbil i ett senare skede.

Lighyear One har en räckvidd på 725 km

Lighyear One uppges ha en räckvidd på 725km, trots ett relativt litet batteri på 60 kWh. Det lilla batteriet håller nere vikten och i kombination med den aerodynamiska formen blir elbilen därmed väldigt effektiv.

One är utrustad med fyra motorer, som oberoende av varandra driver vardera hjul. Trots sin premiumambition är elbilen inget prestandamonster: 0-100km/h tar ungefär 10 sekunder. Hög prestanda förbrukar för mycket energi.

Prototypen har fått en lyxig och avskalad interiören med ljusa trädetaljer. Bilen har plats för fem passagerare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.