Video: En första titt på nya elbilen Zeekr 001

Zeekr har klivit in i Sverige och officiellt dragit igång försäljningen. De första leveranserna av märkets elbilar är planerade till under oktober till december. Jag har tagit en första titt på shooting brake-modellen Zeekr 001 i samband med premiären.

Zeekr 001 tar positionen i ett segment som annars gapar förhållandevis tomt. Kombisegmentet med elbilar är sparsamt, och närmast kommer antagligen Porsche Taycan Turismo som befinner sig i en helt annan prisklass. Annars i formatet åt kombi-hållet har vi också Nio ET5 Touring och MG5.

I videon nedanför tar jag en närmare titt på Zeekr 001:

Första intrycken

Exteriört tilltalas jag av det kraftfulla och sportiga utseendet på Zeekr 001. Linjerna är aggressiva, ger elbilen ett fartfyllt intryck samtidigt som den känns balanserad. Men det som överraskade mig mest var interiören.

Materialvalen håller en otroligt hög kvalité, och Zeekr har vågat nog blandat många olika färger, material på ett stilfullt och elegant vis. Det fungerar verkligen. Det känns exklusivt men på inget sätt alldeles för överdådigt.

Även de interiöra utrymmena imponerar. Jag satt bra både i framsätet och baksätet. Det praktiska bagaget med en stor öppning rymmer 539 liter och fram finns också en liten frunk för laddkablar. På dragkroken är det möjligt att dra mellan 1500 till 2000 kilo beroende på utförande.

Jag hade också möjlighet att utforska en tidig version av infotainmentsystemet och redan i det här tidiga stadiet håller det en bra nivå. Pekresponsen på skärmen är otroligt snabb, upplägget på menyer och knappval är oerhört välplanerade och ger ett intuitivt intryck.

En reflektion om prissättningen

Zeekr 001 kommer i tre olika utföranden. En basmodell som är bakhjulsdriven med en motor på 200 kW (272 hk), som klarar sprinten 0 till 100 km/h på 7,2 sekunder. Priserna för denna startar på 667 000 kronor.

Om vi steppar upp en nivå, når vi också Porsche Taycan-nivåer i motorprestanda, även om priset inte drar iväg i förhållande till Porschen. Zeekr 001 AWD Performance levererar imponerande 400 kW (544 hk) och klarar 0 till 100 km/h på 3,8 sekunder. Priset startar på 707 000 kronor.

För den som vill lyxa till det ytterliggare med tillägg som luftfjädring och ventilerade massagestolar är det Privilege-modellen som gäller. Här startar priserna på 757 000 kronor.

Alla modellvarianterna har ett batteri på 100 kWh. Det ger en räckvidd på 620 kilometer på RWD-versionen, medan AWD får en räckvidd på mellan 580 (Privilege) och 590 kilometer (AWD Performance). Snabbladdning är möjlig med upp till 200 kW och att ladda från 10 till 80 procent ska ta 30 minuter. AC-laddning på 22 kW är standard.

Min slutsats är att Zeekr 001 ger mycket elbil för pengarna, med en hög kvalitétsnivå, i ett praktiskt format och i ett segment som gapar tomt. Att Zeekr också ingår i Geely-koncernen får mig att fundera – vad kommer Volvo-anställda att välja för tjänstebil framöver om även denna, precis som koncernsyskonet Polestar 2, skulle göras tillgänglig för dem?

Provkörningsrapport kommer

Jag har också så klart haft möjlighet att provköra Zeekr 001 under några timmar. Det har gett mig en ganska klar bild över vad den här bilen kommer att erbjuda, och hur den står sig komfortmässigt och hur den håller sig på vägen. Men den upplevelsen får jag inte berätta om förrän den 12 juli – så håll utkik.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.