Video: Bogserar elbilen i 110 km/h och laddar den med 160 kilometer

Youtuber Warped Perception bestämde sig för att ladda sin Tesla Model S på ett mycket okonventionellt sätt. Det genom att bogsera den efter en annan bil och nyttja energin som uppstår vid bromskraftåtervinningen.

Vi har sett liknande experiment förut. Det som gör det här experimentet unikt är den höga hastigheten. Genom att bogsera elbilen i 40 kilometer med en hastighet på 110 km/h lyckas föraren fylla batteriet från 14 procent till 50 procent.

Bromskraftåtervinningen vid den höga hastigheten producerade en ”laddeffekt” som motsvarade 65 kW. Alltså motsvarande en långsam snabbladdare. Totalt fick föraren omkring 160 kilometer räckvidd matat till batteriet. Stunten ser du i klippet nedan:

OBS! Prova inte detta! Tesla och andra elbilstillverkare avråder skarpt från denna typ av bogsering. Enligt de flesta instruktionerna ska du endast bogsera en elbil rullande i nödfall, och då i mycket låga hastigheter och endast kortare sträckor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.