Video: Björn Nyland testar den verkliga räckvidden på elbilen på Kia EV6

För ett tag sedan hade Björn Nyland möjlighet att pressa elbilen Kia EV6 på tyska autobahn. Nu har han återigen haft möjlighet att prova Kia EV6 och denna gången har den genomgått hans berömda räckviddstest under lite mer normala hastigheter.

Modellen som Björn kör är den fyrhjulsdrivna versionen Kia EV6 GT-Line. Den har ett batteri på 77,4 kWh och en officiell räckvidd på 506 kilometer. Räckviddstestet genomförs i de två hastigheterna 90 och 120 km/h. Vid testtillfället var utetemperaturen 1°C.

Du ser Björns räckviddstest i videon nedan. Längre ner i artikeln under videon ser du också en sammanfattning av testresultatet.

Björns slutsats är att räckvidden på Kia EV6 GT Line är 402 kilometer vid 90 km/h. Förbrukningen landar då på 180 Wh/km. Vid den högre hastigheten 120 km/h blir räckvidden 274 kilometer, och förbrukningen går då upp till 274 Wh/km.

Syskonbilen IONIQ5

Nyligen testade Björn också syskonbilen Hyundai IONIQ5 som bygger på samma plattform. Vid 90 km/h hade IONIQ5 en förbrukning på 153 Wh/km, men testet genomfördes också när temperaturen var betydligt högre ute. Räckvidden blev då 461 kilometer. Det är imponerande då den officiella WLTP-räckvidden är 462 kilometer. Vid 120 km/h landade räckvidden på 289 kilometer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.