Video: Björn Nyland kollar in trådlös snabbladdning för elbilar

Momentum Dynamics har utvecklat ett system för trådlös laddning av eldrivna bussar, taxibilar och andra kommersiella fordon. Den trådlösa laddaren är mycket effektiv, och energiförlusten mellan laddplattan och bilen är bara 0,1 procent.

I en video får vi se Björn Nyland ta en närmare titt på en installation i Oslo. Laddaren laddar med upp till omkring 50 kW. Om testbilen hade varit utrustad med 800 volts-arkitektur hade den kunnat ladda med upp till 75 kW.

Genom att placera flera laddare intill varandra kan man öka laddhastigheten ännu mer. Det är till exempel lämpligt för större fordon som bussar som då kan ladda när de gör kortare stop vid till exempel en busshållplats. Momentum Dynamics största system kan leverera upp till 200 kW.

Björns video ser du nedan:

Vi får också lära oss att systemet är helt ofarligt. Det finns inga större risker om till exempel en katt skulle krypa in mellan bilen och laddaren. För material som påverkas av magnetfältet, som till exempel en läskburk, så stannar laddningen omedelbart tack vare sensorer under bilen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.