Video: Kolla in Rifil i Malmö – en exemplarisk laddplats för elbilar och el-lastbilar

Foto: Peter Esse

En av de största snackisarna just nu är den nya laddplatsen Rifil vid Stora Bernstorp i Arlöv utanför Malmö som öppnade i oktober. Här hittar du 22 stycken snabbladdare med en effekt på upp till 275 kW. Stationen har också lunchrestaurang, en dygnetrunt-öppen butik och toalett. Med andra ord en exemplariskt uppbyggd snabbladdningsstation.

Snabbladdarna bygger på hårdvara från Kempower som har en flexibel lösning med smart effektfördelningen till laddningssatelliterna från en central kraftmodul. Dessutom har man valt en enkel betalningslösning i form av kortbetalning eller Swish.

Peter Esse från Teknikveckan har besökt Rifil och träffat platschef Trixie Milton som berättar mer om stationen och tankarna bakom den. Det besöket kan du se i videon nedanför:

Rifil har planer på att expandera ytterligare. Stationen i Arlöv är förberedd för att kunna utökas med ytterligare 18 laddpunkter. Dessutom planerar man att etablera en stor laddplats och solcellspark i Perstorp. Rifil har också planer på etablering på ytterligare två orter.

Bonusvideo

Förra sommaren gjorde jag ett studiebesök på ett annat initiativ till en ny laddplats som bygger på samma hårdvara som Rifil. Då besökte jag Elmacken i Gislaved där jag mötte grundaren Haris Dzafics. Det besöket kan du se i videon nedanför, och där får du en mer djupgående genomgång på hur Kewpowers hyllade snabbladdare fungerar:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.