Vid snålkörning: Volkswagen ID.3 klarar att köra 26 procent längre än utlovat – 53 mil

En Volkswagen ID.3 har kört sträckan Zwickau i Tyskland till Schaffhausen i Österrike. Det är en sträcka på 531 kilometer och anmärkningsvärt nog avverkades sträckan helt utan laddstopp. Än mer spektakulärt är att den officiella räckvidden för elbilen är 420 kilometer.

Elbilen klarade alltså att köra 26 procent längre än den angivna räckvidden. Bakom ratten satt Felix Egolf. Tilläggas bör göras att Felix är en så kallad ”hypermiler”, en professionell snålkörare. Begreppet hypermile kommer från USA och är en körteknik som maximerar effektiviteten och minimerar förbrukningen.

Körsträckan bestod till 44 procent av motorväg och de resterande 56 procent var landsväg. Felix tog bland annat till knep som att bromsa så lite som möjligt och lägga sig i luftströmmen bakom lastbilar på motorvägen. Han höll en snitthastighet på 56 km/h. Den officiella förbrukningen hos Volkswagen ID.3 1ST Pro Performance med ett 58 kWh batteri är 15.4-14.5 kWh/100 km. Felix siffra slutade på 10,9 kWh/100 km.

– Denna bil har allt, den är kompakt men rymlig, har en cool, nästan futuristisk design och en låg dragkoefficient, sa Felix efter målgången i Österrike.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.