Vi förklarar det svenska priset på Tesla Model 3 – och gissar priset på kommande basversionen

Efterlängtade Tesla Model 3 på eCarExpo 2019.

Igår lanserades Tesla Model 3 i Sverige. En mycket efterlängtad elbil. Men prisbilden kräver en viss förklaring. Många av Allt om Elbils läsare hade förväntat sig en elbil prissatt omkring 400 000 – 450 000 kronor och besvikelsen blev stor. Men en lägre prissatt Tesla Model 3 kommer (vi tror den kommer kosta från 420 000kr). Prisbilden vi fick igår följer den amerikanska prisstrategin helt och hållet. Här förklarar vi.

Den Tesla Model 3 vi nu fått till Sverige, är i sitt grundutförande en Tesla Model 3 Long Range Dual Motor All Wheel Drive. Den fick det svenska priset 650 200kr. I USA kostar denna bilen 53 000 USD. Således är prisstrategin ganska logisk. ”Växelkursen” blir 12,26 – en skälig växelkurs om man adderar moms och importavgifter.

Samma bil kommer också i ett Performance-utförande. Lite bättre prestanda, och således lite dyrare. I USA är denna prissatt till 64 000 USD och i Sverige är priset 767 200kr.

Det är så här Teslas prisstrategi fungerar och det är man väldigt öppen med. Först lanserar man dyrare modeller, med höga marginaler för att finansiera utvecklingen av lägre prissatta modeller. Strategin har varit så ända sedan lanseringen av Tesla Roaster till Model S och Model X.

Nu tillämpas samma strategi på efterlängtade Tesla Model 3 genom att man lanserar den här i flera olika varianter.

Det kommer en billig Tesla Model 3

Allt om Elbil gissar priset.

Tesla har sagt att det kommer en lägre prissatt Model 3. Däremot är inte de svenska priserna för dessa klara. Men vi vet att det finns en Mid Range Rear Wheel Drive-version av Model 3 i USA för 46 000 USD. Vi vet också att Tesla har som långsiktigt mål att lansera en basvariant av Model 3 som ska kosta 35 000 USD i USA.

Om vi tillämpar ”växelkursen” från ovan får vi följande prissättning på Mid Range-versionen: 552 000kr. Tillämpar vi samma växelkurs på basvarianten tror vi att denna kommer landa på 420 000kr – men att vissa fasta importkostnader säkert kan göra att den går upp mot 450 000kr.

Vad tror du? Kommentera gärna nedan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.