Vem köper elbil egentligen? Avis undersökning har svaret

Hyrbilsföretaget Avis har genomfört en kartläggning av den typiske elbilsköparen i Sverige under 2021. Resultatet visar att den genomsnittliga köparen är en man från Stockholm mellan 46 och 55 år som tidigare körde en Volkswagen Golf. Han väljer då att privatleasa en Volkswagen ID.4.

Intresset för att köra elbilar ökar snabbt i Sverige. En förklaring är det nya bonus malus-systemet som gynnar elbilar men också att det finns betydligt fler modeller att välja mellan, menar Avis.

Över hälften av köparna finns bland personer i åldrarna 36 till 55, där åldersspannet 46 till 55 är överrepresenterat. Bara en knapp procent av elbilsköparna är mellan 18-25 år, enligt undersökningen. Sett till könsfördelningen så är det männen som står för drygt 70 procent köpen.

Elbilarna som toppar är Volkswagen ID.4, Tesla Model 3, Kia e-Niro, MG ZS EV och Volkswagen ID.3. De fossilbilar som främst blev ersatta med elbilar var Volkswagen Golf, Volkswagen Passat, Volvo V70, Volvo XC60 och Volkswagen Tiguan.

Sett till regioner, så köptes fyra av tio elbilar i Stockholmsregionen trots att den bara utgör 23 procent av befolkningen. Skåne har dock en högre andel elbilsköpare jämfört med invånarantal medan Västra Götaland köpte näst flest elbilar i landet.

Fyra av tio köp stod privatpersoner för medan företag knep drygt en tredjedel. 15 procent köptes av bilhandeln och omkring sex procent av leasingbolagen. Stat, kommuner och regioner står för 2,4 procent och taxinäringen för 0,1 procent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.