I veckan kommer den: Teslas första konkurrent

En konceptbild av I-Pace. Troligtvis kommer den riktiga versionen påminna om konceptet.

Tesla har haft monopol på stora och dyra elbilar de senaste åren. Det har varit en unik situation, där branschkollegorna fokuserat på andra segment – mindre och ofta billigare elbilar.

Men inte så länge till. Det är SUV:en Jaguar I-Pace; som är något mindre än Teslas Model X, men ändå kommer kunna motsvara Model X på flera områden och till och med vara lite tuffare på andra. Bland annat sina sportiga vägegenskaper. Bilen kommer att visas upp i samband med bilsalongen i Geneve som öppnar i veckan.

Fakta om Jaguar I-Pace

Bilen har ännu inte fått något officiellt pris, men troligtvis kommer instegsmodellen börja någonstans runt 800 000kr. Sedan kryper priset uppåt 950 000kr, och då får man en bil med en trolig räckvidd på 60 mil enligt NEDC-skalan, även om den siffran inte heller är officiell.

En ny officiell bild från Jaguar, på I-Pace i mitten. De andra två är de fossildrivna syskonen, E-Pace i rött och F-Pace i blått.

De första bilarna kommer att nå sina ägare i sommar. Då är det kunder som förhandsbeställt sin bil. I vårt elbilsfrälsta grannland i väst (Norge) finns 1 200 förhandsbeställning, som alla blivit lovade att få sin bil under 2018. Väntetiden för de som beställer efter lansering är oklart.

Vidare rykten säger också att I-Pace kommer att komma med tillvalet dragkrok, och ska kunna dra en släpvagn på 750kg.

Läs mer om elbilar som lanseras under bilsalongen i Geneve.

Jaguar I-Pace på testbanan i Arjeplog

Vi har tidigare rapporterat om att I-Pace vintertestats i Arjeplog. Se filmen från det här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.