År 2030 har Vattenfall Eldistribution som mål att hela den egna fordonsflottan ska vara fossilfri. Det ställer en hel del krav på de fordon som ska användas, och speciellt de specialfordon som energibolaget förlitar sig på i det dagliga arbetet.
Under en tid har man arbetat med att utveckla en elektrifierad bandvagn som på sikt ska användas i fältarbetet. I veckan genomfördes premiärturen utanför Boxholm i Östergötland.
– Att genom målmedvetet innovationsarbete under flera år ha lyckats att kombinera fossilfrihet, ökad elektrifiering och en bättre arbetsmiljö för fältpersonalen visar att det finns lösningar även för tuffa utmaningar, säger Peter Söderström, innovationschef på Vattenfall Eldistribution.
Bandvagnen har ett batteri på 120 kWh men trots det väger fordonet inte mer än det bensindrivna originalet. Toppfarten är 40 km/h. Fordonet kan snabbladdas till 80 procent på omkring 30 till 50 minuter.

– Bandvagnen som verktyg är svår att ersätta och i dagsläget finns inget eldrivet alternativ. Tack vare den snabba batteriutvecklingen inom fordonsindustrin föddes idén om att ta fram en elektrifierad bandvagn, säger Pontus Karlsson, teknisk projektledare på Vattenfall R&D.
Bedömningen är att fordonet har en drifttid som räcker till en normal arbetsdag och det finns tre olika körlägen att välja mellan, Eco, Normal och Peak, för att optimera driften under olika förhållanden. Systemet ska dessutom vara rustat för att klara extrema temperaturer ner till 40 minusgrader.
– Bandvagnens egenskaper att transportera material och personal i svår terräng, på känslig mark och i snö är oöverträfflig. Testkörning kommer att ske under hösten och vintern. Förutom att den är fossilfri så är arbetsmiljön för våra förare och medarbetare mycket bättre, säger Erik Nolberger, fordonschef på Vattenfall Services.
Den elektrifierade bandvagnen kan dessutom fungerar som en reservkraft genom Vehicle-to-Grid (V2G) och föra effekt in i energisystemet. Stöd för V2L gör det också möjligt att plocka el ur batteriet till handverktyg som borrmaskiner, sågar eller annan utrustning ute i fält. Fordonet är också fjärruppkopplat för säkerhet och driftövervakning samt att det finns Wifi ombord för personalen.
Efter höstens och vinterns provkörningar kommer man utvärdera fordonet och genomföra nödvändiga förbättringar.
Kommentera