Västerås och Skellefteå kvar i kampen om batterifabrik

Senast i april rapporterade vi om Northvolts planer på att bygga en stor batterifabrik i Sverige. En fabrik som skulle ge tusentals nya jobb i den region där den etableras. Då var åtta kommuner i final, nu har det trattats ner till två kommuner.

I urvalsprocessen har det ställts mycket höga krav på infrastruktur, för både energiförsörjning och transportmöjligheter på både land, vatten och i luften.

Peter Carlsson, vd för Northvolt skriver i ett pressmeddelande:

”Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxid-neutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås”

När vinnaren avgörs är oklart, tidigare indikationer pekade på att det skulle avslöjas under nuvarande Almedalsveckan, men så är ännu inte gjort.

Fabriken beräknas kosta 40 miljarder att bygga, med ett första spadtag som tas redan 2018. Fabroiken ska vara färdigbyggd 2023, men viss produktion ska redan vara igång så tidigt som 2020. Fabriken tros generera 2500-3000 nya jobb när den är klar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.