Världspremiär: Subarus första elbil Subaru Solterra – upp till 530 kilometrer i räckvidd

Inatt presenterade Subaru sin nya elbil Subaru Solterra. Elbilen blir märkets första helt eldrivna bil med global lansering i mitten av 2022. I botten ligger en plattform för elbilar som man utvecklat tillsammans med Toyota.

Subaru Solterra kommer utrustad ett batteri på 71,4 kWh som klara snabbladdning med upp till 150 kW. Hemmaladdning (AC-laddning) är begränsad till 6,6 kW. Bland produktdetaljerna nämner Subaru både en framhjulsdriven modell och en fyrhjulsdriven modell.

I detaljbladet som Subaru presenterat (med friskrivningen att det avser de japanska modellerna) framgår det att den framhjulsdrivna versionen får en motor på 150 kW. Räckvidden är uppskattad till 530 kilometer (enligt japanska WLTC-standarden).

Den fyrhjulsdrivna versionen är istället utrustad med två motorer på vardera 80 kW som tillsammans producerar 160 kW (205 hästkrafter). Motorerna är placerade på den främre respektive bakre hjulaxeln. Räckvidden för den här versionen är uppskattad till 460 kilometer.

Subaru har utvecklat ett eget kontrollsystem för fyrhjulsdrift. Precis som andra modeller från Subaru är Solterra utrustad med X Mode AWD. Körläget ska körupplevelsen och säkerheten på grövre underlag. Nya funktionen Grip Control ska göra det möjligt att behålla konstant fart vilket förstärker körförmågan ännu mer på grova underlag.

– Genom den gedigna sakkunskap Subaru över åtskilliga årtionden har ackumulerat inom området fyrhjulsdrift och exakt kontroll över drivhjulen, har elmotorernas respons och flexibilitet med avseende på kraftfördelning mellan främre och bakre hjulparen utnyttjats för att utnyttja alla fyra hjulens grepp till fullo för en körupplevelse som ingjuter självförtroende och känsla av trygghet, skriver Subaru.

Interiört ser man mer av likheterna med Toyota bZX4 som bygger på samma plattform. Den lågt placerad instrumentpanelen är utformat för att öka förarens sikt över vägen och för att skapa en rymlig interiör.

Subaru kommer att lansera Solterra i Europa, Japan, USA, Kanada och Kina i mitten av 2022. Närmre lansering kommer mer detaljer om bilen och svenska priser.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.