Världens första elbil med natriumbatteri i produktion

Natriumjonbatterier ligger på allas läppar. Nyligen presenterade Chalmers sina senaste rön om batteritekniken som bygger på salt. Kinesiska fordonskoncernen JAC Group har däremot kommit längre än så.

I veckan rullade den första elbilen av märket Yiwei av produktionslinan. Det unika i sammanhanget är att den har ett batteri med natriumjonceller från HiNa Battery. Batteriet har en kapacitet på 25 kWh med en energitäthet på 120 Wh/kg. Modellen kommer erbjuda en räckvidd på 252 kilometer (CLTC).

Även om natriumjonbatterier har en lägre energitäthet än litiumjonbatterier har de flera andra fördelar. Enligt JAC ska de ha bättre prestanda vid låga temperaturer, erbjuda en längre livslängd och tåla snabbare laddning. Att ladda batteriet från 10 till 80 procent ska vara möjligt på under 20 minuter.

Yiwei är ett nytt elbilsmärke inom JAC-koncernen. JAC-koncernen ägs i sin tur till hälften av den kinesiska staten och till hälften av Volkswagen Group.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.