Var uppmärksam när du skannar QR-koder på snabbladdare

Efter påtryckningar från regeringen förra året kom flera aktörer överens om hur man skulle göra det enklare att betala vid snabbladda. Kravet var att det inte skulle behövas särskilda medlemskap eller krav på laddbrickor. Istället skulle man kunna ad hoc-betala med ett vanligt betalkort.

En del aktörer beslutade att införa fysiska kortterminaler. Andra nöjde sig med en digital kortläsare som kunna öppnas i mobiltelefonen genom att skanna en QR-kod på laddaren.

När du skannar av en QR-kod på en snabbladdare är det särskilt viktigt att också vara uppmärksam på vilken adress QR-koden leder till. Ser adressen inte ut att leda till den officiella betalportalen bör man omgående kontakta operatören.

Det har funnits fall där bedragare har satt dit egna QR-koder på snabbladdare som leder till en falsk betalportal. Något som bland annat Ionity varnade för förra sommaren:

– Vi har blivit uppmärksammade på att QR-koder på våra laddare har manipulerats av bedragare och lett kunderna till betalportaler som inte är relaterade till Ionity. När du skannar QR-kod vid direktbetalning, var uppmärksam på att du skickas till den officiella betalportalen.

Om man vill vara helt säker bör man använda laddare med en fysisk kortläsare, eller använda de officiella apparna eller laddbrickorna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.