Var femte bil i Norge är en elbil – motorförbundet kräver modern laddningspolitik

Under flera år har försäljningen av elbilar dominerat nybilsförsäljningen i Norge. Det har gett ett tydligt avtryck i den totala vagnparken. I Norge är en av fem bilar idag en elbil. I huvudstaden Oslo är elbilarna fler än bensinbilarna.

Totalt finns det 2,9 miljoner bilar i Norge och av dessa är 550 000 elbilar. Hittills i år har Norge snittat runt 10 000 nya elbilar varje månad. Det kan jämföras med Sverige, där vi idag har nästan 200 000 elbilar av totalt fem miljoner bilar.

Norge står dock inför en del utmaningar, det menar Thor Egil Braadland som är myndighetskontakt för norska motorförbundet NAF. Norge behöver en mer modern laddningspolitik:

– Många elbilister tycker att snabbladdning är klumpigt och komplicerat. En väl förberedd elbilsförare måste ha så många som 10 till 15 olika laddningsappar installerade på sin telefon innan han ger sig ut på vägarna. Det här gör det onödigt svårt för människor, säger Thor Egil Braadland.

Det ligger så klart i laddningsföretagens intresse att kunna länka kunder till sin app, för att på så vis få köp- och användardata. Den datan är värdefull för operatörerna men gör det onödigt komplicerat för elbilisterna.

– Regeringen bör därför kräva att laddoperatörerna öppnar upp sina datorsystem så att alla kan använda sin ena favoritapp på alla laddstationer. Detta är lätt att åstadkomma, säger han.

Så många elbilar finns det i Oslo

För en amerikan som Kyle Conner från Youtube-kanal Out of Spec Reviews kan den höga andelen elbilar upplevas som väldigt fascinerande. I USA ligger skiftet till elbilar långt efter både Sverige och Norge. Så när Kyle i veckan var på besök i Norge kunde han inte låta bli att göra en video där han åker genom Norge och räknar elbilar:

Norska Björn Nyland har gjort samma observation. För fyra år sedan åkte han runt i Oslo och letade efter Tesla-bilar, och de var överallt. I videon syns också andra elbilsmärken till – även om Tesla då dominerade statistiken.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.