Väntar du på klimatbonusen till din nya elbil? Nu kommer blanketten för att ansöka

Arkivbild: Bonusblankett från 2021.

Efter att regeringen slopade klimatbonusen för elbilar den 8 november 2022 tvingades också Transportstyrelsen till att ändra sina rutiner för utbetalningen av bonusen. Ett arbete har pågått för att hantera den nya rutinerna och för att sätta upp de systemstöd som krävs.

Tidigare skedde utbetalningen automatiskt, men nu måste de som köpt en elbil senaste den 8 november men tagit leverans efter det datumet skicka in en ansökan för att få bonusen. Transportstyrelsen har nu skickat ut de första 5000 blanketterna som väntas nå fram till de första bilägarna innan slutet på denna veckan.

– Många har reagerat över att det dröjt så pass lång tid som ett halvår för Transportstyrelsen att ta fram en blankett, men blanketten är naturligtvis inte huvudorsaken. Vi har avvaktat med utskicken för att kunna få nödvändigt systemstöd på plats för att hantera utbetalningarna. Det är nu på plats och vi kan därmed nu starta upp utskicken, säger Jonny Geidne, utredare på Transportstyrelsen.

Förutsättningen till att få klimatbonusen är att bilköparen måste bevisa att man beställt bilen senast den 8 november 2022. Men eftersom Transportstyrelsen inte har information om vilka klimatbonusbilar som är beställda senast detta datum kommer blanketter skickas ut till ägare av alla nya klimatbonusbilar. Det är upp till köparen att komplettera ansökan med dokumentation som styrker att beställningen skett i rätt tid. Övriga bilägare kan bortse från utskicken.

Transportstyrelsen uppskattar att omkring 120 000 bilar kan vara aktuella för bonusen. Man bedömer att man kommer betala ut runt 7,2 miljarder kronor under 2023 och 2024 innan bonusen är helt avvecklad.

– Vi är angelägna om att betala ut bonusarna så fort det är möjligt. Vi räknar med cirka 14 dagars handläggningstid från att vi tagit emot ansökan tills att pengarna sitter på kundens konto, möjligtvis lite längre under semesterperioden, avslutar Jonny Geidne.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.