Vad kostar det att ladda en elbil?

Att ladda en elbil är betydligt billigare än att tanka fossila bränslen. Men idag finns idag ingen standardiserad prissättning likt den vi ser för de mer traditionella drivmedlen eftersom det finns flera olika sätt att ladda en elbil

Kostnaden på laddningen beror helt och hållet på var du laddar, och till viss del också när du laddar. Men vi kommer här att ge några exempel.

Kostnad att ladda elbilen hemma

Det mest prisvärda alternativet är vanligtvis att ladda elbilen hemma. Utöver investering i en laddbox på omkring 10 000kr är de löpande kostnaderna relativt små. Elpriset kan variera, från säsong och var du bor, samt vilket elbolag du använder. Men vi kör på riktvärdet 1,50 kronor per kWh.

Kostnaden kan du enkelt multiplicera med elbilens batteristorlek som mäts i enheten kWh. Storlekens batteri varierar mellan olika modeller. Vanliga storlekar är allt från 35 kWh till 95 kWh. Större batteri innebär ofta längre räckvidd. Därefter är det också relativt enkelt att räkna om kostnaden per mil och också uppskatta hur långt du kommer på en laddning.

Som exempel skulle en Audi e-tron 55 (95 kWh-batteri) kosta 140 kronor att ladda fullt. Då kan du köra omkring 411 km enligt WLTP-körcykeln. Hyundai Kona Electric (64 kWh-batteri) skulle kosta strax under 100 kronor. Räckvidden för Kona uppges till omkring 449 km.

Fotnot: WLTP-siffrorna är givetvis tagna under optimala förhållanden i labbmiljö. Körstil, väder m.m. påverkar räckvidden.

Kostnad att ladda elbilen på publika laddare och snabbladdare

Kostnaden på publika laddstolpar varierar stort och det är svårt att ge ett exakt pris, men generellt är det dyrare än att ladda hemma. Det finns två typer av publika laddare: Normalladdare (AC) och snabbladdare (DC).

Hur man debiteras kan variera mellan olika laddare. Nästan alltid betalar du per kWh. I några få fall kan du debiteras per minut. Minutladdning är dock en utgående trend.

Publik normalladdning brukar vanligtvis kosta omkring 2 till 3 kr per kWh. Ibland ingår det i parkeringsavgiften och ibland är det till och med gratis.

Ett normalt pris på en snabbladdare kan variera från omkring 3,50 till 8,00 kronor per kWh. Olika operatörer tillämpar helt olika prissättning. En del biltillverkare har också specialpris hos vissa operatörer.

Det finns samlingstjänster för att hitta både publika normalladdare men också snabbladdare och vad de kostar. Bäst idag är antagligen tjänsten ChargeFinder.

Denna artikel är en del av en serie artiklar i vår kunskapsbank för elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.