USA vill få fart på elbilsstillverkarna med nytt miljardregn

Joe Biden kör elbil.

Vita huset i USA har idag tillkännagivit ett stort investeringsstöd riktat till den amerikanska bilindustrin. Med hjälp av 1,7 miljarder dollar ska man konvertera nedlagda eller särskilt utsatta biltillverknings- och monteringsanläggningar till att tillverka elbilar och elhybrider.

Beslutet kommer kort efter att USA infört handelstullar på 100 procent på kinesiska elbilar. Det samtidigt som försäljningen av elbilar har minskat kraftigt i landet. Experter menar att biltillverkarna kämpar med att överbrygga klyftan från early adopters till massmarknadskonsumenten.

Genom stödet hoppas USA säkerställa att amerikanska elbilstillverkare kan förbli konkurrenskraftiga mot den snabbt växande bilindustri i Kina. Målet är att stödet ska skapa 2900 nya jobb och rädda 15 000 jobb.

– Det är en strategi för att föra tillbaka tillverkningsjobb till USA efter år av jobb som flyttat utomlands, sa energisekreterare Jennifer Granholm till CNN.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.